X-TIP: Czyszczenie w Mountain Lionie

Mountain Lion (10.8) był o tyle fajnym systemem, że wróciła w nim opcja „zapisz jako” (po wciśnięciu klawisza Option aka alt). Po mocno niedorobionym Lionie, ludzie z Apple przyjęli jednak do wiadomości, że wyeliminowane tej funkcji to niekoniecznie dobry pomysł. Mimo to, niektórzy użytkownicy oprogramowania Apple mogli w 10.8 odczuwać nagły i nieuzasadniony brak miejsca na dysku. Co jest tego przyczyną i jak sobie z tym poradzić?

Uwaga! Poniższe wskazówki to nie żarty – stosuj je, jeśli wiesz co robisz. Mogą mieć zastosowanie także w nowszych systemach.

Programy od Apple, np. iLife czy TextEdit zapisują (od Liona) każdą poprzednią wersję dokumentu w sekretnym miejscu. Nie jest to problemem, gdy są to małe pliki tekstowe. Jest za to znacznie gorzej, gdy jest to np. bogata w ilustracje książka w iBooks Author, która przy każdym „sejwie” zabiera kolejne 6 GB miejsca na dysku. Już po jednym dniu pracy może się okazać, że brakuje miejsca nawet na systemowy „spool”.

Są na to dwa sposoby, oba działają z Terminala.

Sposób pierwszy

Usunięcie zapisanych kopii plików (tak, usuwa poprzednie wersje!).

Należu uruchomić Terminal i wkleić co następuje (podając potem hasło administratora):

sudo rm -rf /.DocumentRevisions-V100
Sposób drugi

Globalnie wyłącza na amen zapisywanie poprzednich wersji plików (Autosave & Versions):

defaults write -g ApplePersistence -bool no

Można również wyłączyć Autosave tylko dla jednej aplikacji (np. Podgląd):

defaults write com.apple.Preview ApplePersistence -bool no

Po zatwierdzeniu należy wykonać restart. Oczywiście powrót do normalnych ustawień następuje po wpisaniu na końcu yes.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on Tumblr
Kategoria: Mac OS X, X-TIP oraz tagi: , , , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *